01/05 Dag van de Arbeid

Op maandag 1 mei 2023 mogen we genieten van een extra dagje rust. We vieren dan de Dag van de Arbeid                            

Weetjes over de Dag van de Arbeid:

 • Moving day
  Er bestaan verschillende meningen rond de oorsprong van 1 mei. De meest aanvaardbare uitleg zoekt de verklaring voor 1 mei bij ‘Moving day’, de dag waarop in sommige staten van Amerika alle arbeidsovereenkomsten en contracten gesloten of verbroken werden, een soort vervaldatum.
 • 3 x 8
  In de aanloop naar 1 mei 1886 voerden de Amerikaanse vakbonden in vele sectoren actie voor de invoering van de 8-urenwerkdag, onder de slogan 3 x 8: 8 uur werken, 8 uur rust en 8 uur ontspanning of opvoeding.
 • 1 mei in Europa : feesten en rituelen
  Ook in Europa is het moeilijk om de precieze oorsprong van 1 mei aan te duiden. Feit is dat 1 mei doorheen de geschiedenis een symbolische datum is die tot feesten en rituelen aanzette.
 • Parijs 1889 : het begin
  1 mei als officiële feestdag ging in zwang in 1889, tijdens het internationaal socialistisch congres in Parijs. Daar werd 1 mei 1890 uitgeroepen tot een internationale actiedag voor de invoering van de achturige werkdag.
 • Sociale eisen
  Aanvankelijk een internationale actiedag voor de 8-urige werkdag, werd de "Dag van de Arbeid", meer en meer gebruikt om het nationale politieke en sociale eisenprogramma van de socialistische beweging in de kijker te zetten. 
  1 mei werd op die manier ook een dag voor Algemeen Enkelvoudig Stemrecht, tegen de oorlog, voor uitbreiding van de sociale zekerheid, tegen het fascisme, voor het Plan van de Arbeid (aanpak crisis jaren '30), …

(Bron: www.ABVV.be)